Wycieczki do firm w ramach projektu: Mój zawód - Moja przyszłość
Dnia 29 października w ramach projektu „Mój zawód – Moja przyszłość” zwiedziliśmy Rolniczą Spółdzielnię Produkcyjną im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni. Uczniowie klasy 8b i 8c pod opieką doradcy zawodowego mieli okazję zobaczyć jak wytwarzane są wędliny, na czym polega praca w masarni. Masarnia ta specjalizuje się w wyrobach w pełni naturalnych nie zawierających żadnych sztucznych dodatków. Produkcja naszych wyrobów bazuje na świeżym najwyższej jakości mięsie oraz na naturalnych przyprawach. Wędzenie odbywa się w wędzarniach tradycyjnych dymem z drzewa olchowego. Spółdzielnia posiada wiele nagród i certyfikatów takich jak „Najlepszy Producent Wędlin”, „Wzorowy Producent Żywności”, „Najlepsze w Polsce”. Trzy wyroby wędliniarskie: „Kiełbasa wiejska kruszewska”, „Salceson wiejski kruszewski” i „Wątrobianka wiejska kruszewska” zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednak za największe osiągnięcie uważane jest przyznanie prawa do używania znaku pierwszego Krajowego Systemu Jakości Żywności „Jakość Tradycja” jako pierwsza przetwórnia mięsa w Polsce.
Na koniec uczniowie wypili gorącą herbatkę i rozmawiali z panią menager na temat pracy w gastronomii w firmach przetwórczych,rolnictwie;